Roszponka to coraz częściej pojawiająca się na naszych stołach w ostatnich latach roślina. Mimo, iż biologicznie nie należy ona do rodziny sałat, to powszechnie za sałatę właśnie jest uznawana. Jej drobne listki i żywo zielony kolor pięknie prezentują się na nie tylko wiosennym talerzu.
Nie na urodzie jednak polega jej fenomen. W dobie rosnącej samoświadomości żywieniowej coraz chętniej poszukujemy zdrowych, pełnowartościowych i nieprzetworzonych produktów, których spożycie będzie miało pozytywny wpływ na nasz organizm. Takim właśnie produktem jest roszponka. Dodana do wiosennej sałatki, położona na kanapkę czy wykorzystana jako jadalna dekoracja talerza wzbogaci posiłek o duże ilości witaminy C i beta-karotenu, czyli prowitaminy witaminy A, dzięki której nasza skóra szybciej się opala oraz wygląda młodo i promiennie.
Witamina A ma też pozytywny wpływ na wzrok oraz pracę serca. Nie są to jednak jedyne zalety tej niepozornej rośliny. Roszponka działa również odkwaszająco, dzięki czemu jej regularne spożywanie oczyszcza organizm. Warto też wspomnieć, iż roślina ta działa zbawiennie na trawienie niwelując wzdęcia i zaparcia. Pozytywne właściwości roszponki można by tak jeszcze długo wyliczać. Gdybyśmy dosłownie interpretowali powiedzenie: jesteś tym co jesz”, to doszlibyśmy do wniosku, iż spożywając roszponkę, stajemy się młodymi, sprężystymi i lekkimi ludźmi. Niestety jedna roślina, nawet bogata w rozmaite składniki odżywcze nie zdziała cudów, niezbędna jest do tego zbilansowana i urozmaicona dieta.