Bardzo dużo ludzi zaczyna dbać o swoje zdrowie. Dlatego pilnują tego co jedzą i ile jedzą. Zaczynają jeść więcej owoców i warzyw. W sklepach można kupić różne owoce. Do takich dość mało popularnych można zaliczyć owoc pigwy. Mało kto ją kupuje, więc nie wszyscy wiedzą jak smakuje. Poza tym jak ja niby jeść? W niniejszym artykule zostanie omówione zagadnienie Pigwa. Jak jeść?
Jak wygląda pigwa i jak należy ją jeść?
Ten owoc wygląda jak jabłko i jest nieocenionym pomocnikiem w walce z przeziębieniem. Papaja jest cennym źródłem witaminy C. W naturalny sposób wspiera nasz układ odpornościowy. Chcesz wiedzieć, jakie jeszcze witaminy i minerały kryją się w tym ciekawym owocu? Owoce są żółto-zielone, a ponieważ pigwa zawiera dużo witaminy C, ma specyficzny kwaśny posmak. Chociaż owoce pigwy są podobne do jabłek, niestety nie należy ich jeść, nawet najbardziej dojrzałych owoców zbieranych jesienią. Owoce są twarde i kwaśne, co oznacza, że nikt nie chce jeść ich na surowo, na szczęście są doskonałym produktem do przyrządzania wielu pysznych i zdrowych potraw.
Owoce pigwy świetnie nadają się do domowych przetworów, typu dżem, konfitura czy miód. Ponadto można z nich zrobić syropy, które później w razie przeziębienia możemy dodawać do herbaty. Warto wspomnieć, że z pigwy ludzie robią także różnego rodzaju wina czy nalewki. Czy ktoś wiedział o tym, że pigwa świetnie smakuje usmażona lub upieczona? Można wtedy dodawać ją jako dodatek do deserów czy lodów. Warto jednak dodać, iż owocu tego nie powinno się jeść na surowo, ponieważ może nam zaszkodzić.
Jeśli ktoś ma w swoim ogródku owoce pigwy, lub dostał je od kogoś to warto, aby je wykorzystał. Pomagają one nie tylko na przeziębienia, ale także i na trawienie. Warto więc ją spożywać. Najlepsza postać w jakiej pigwa występuje to dżemy lub syropy. Warto wspomnieć, że pigwa jest nie tylko pomocna do walki z przeziębieniem i pomaga poprawić trawienie. Pomaga też pozbyć się mdłości związanych z ciążą, a także refluksów kwasowych.