Miód od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej jako panaceum na wiele dolegliwości. Szczególnie w okresie zimowym pomoże w zachowaniu dobrego zdrowia i wysokiej odporności organizmu.
Miód naturalny – właściwości zdrowotne
Naturalny miód zawiera mnóstwo drogocennych składników odżywczych. Bogaty jest w witaminy z grupy B oraz mikroelementy: w szczególności w potas, magnez, żelazo i fosfor. Duża zawartość potasu doskonale wzmacnia układ krwionośny oraz wpływa na obniżenie ciśnienia. Dodatkowe substancje antybakteryjne i przeciwgrzybicze pomagają w zwalczaniu schorzeń układu oddechowego. Dodanie odrobiny miodu do diety polecane jest również osobom, które cierpią na różne problemy trawienne, takie jak kandydoza, wrzody żołądka oraz choroby wątroby.
Miód na odporność
Zimą miód pomaga zwalczyć popularne, sezonowe schorzenia górnych dróg oddechowych, a jego antybakteryjne i przeciwzapalne właściwości umożliwiają skuteczną walkę z różnymi infekcjami. Miód pomoże nam również w łagodzeniu bólu gardła, objawów zapalenia krtani oraz w przypadku uporczywego kaszlu. Duża zawartość witamin i minerałów doskonale wpływa na układ odpornościowy, a już jedna łyżka miodu spożywana każdego dnia sprawi, że nasze komórki zostaną pobudzone do walki z patogenami. Zimą najlepiej wybierać miody, które bogate są w substancje przeciwzapalne, rozgrzewające, łagodzące i wykrztuśne: sprawdzą się miody gryczane i lipowe, które słyną ze swoich prozdrowotnych właściwości. Pamiętajmy, by wybierać produkty naturalne, sprawdzone, najlepiej pochodzące z okolicznych pasiek, co pozwoli nam cieszyć się doskonałą jakością i pozytywnym wpływem na zdrowie.