Popularna, doskonale każdemu znana rozrastająca się, jak chwast w naszych ogrodach roślina zwana miętą pieprzową poza doskonałym i orzeźwiającym smakiem idealnie komponującym się z letnią lemoniadą ma, jak się okazuje, cały jeszcze szereg zbawiennych dla naszego organizmu właściwości.
Zdecydowanie więc warto się im bliżej przyjrzeć. Mięta pieprzowa może między innymi wspomagać odchudzanie. Stymuluje ona bowiem ruchy perystaltyczne jelit, zwalczając tym samy niezwykle niekiedy uciążliwe wzdęcia, bóle brzucha i zaparcia. Dodawana zatem do codziennej herbaty lub, latem, do wody może uwolnić nas od bolesnych i kłopotliwych dolegliwości. Jest to jednak tylko jedna z licznych właściwości mięty pieprzowej. Warto wspomnieć, iż jej regularne spożycie działa kojąco na układ nerwowy, dzięki czemu jesteśmy spokojniejsi, lepiej śpimy i skuteczniej wypoczywamy. Roślina ta służy do wytwarzania olejku miętowego, który działa przeciwzapalnie i w związku z tym wykorzystywany jest do leczenia infekcji układu oddechowego.
Stosuje się ją do produkcji past do zębów oraz płynów do płukania ust, jako że działa odświeżająco i przeciwzapalnie. Jest ona zatem chętnie wykorzystywana zarówno w przemyśle medycznym, jak i kulinarnym czy kosmetycznym. Ogromną zaletą mięty pieprzowej jest łatwość, z jaką się ją uprawia. Chętnie i bujnie rozrasta się na naszych balkonach i parapetach. Wymaga jedynie częstego podlewania i przycinania. Jest zatem tania, łatwa w hodowli i niezwykle skuteczna w leczeniu rozmaitych chorób.