Forum Ogólnotematyczne - Serwery Counter Strike 1.6 Strona Główna
    » Forumowy Offtop » Offtopic » News » Ulewa dnia 12.05.2010 roku.

Tagi tematu: 05 12 2010 dnia roku ulewa

Zamknięty przez: Koki1oki
2010-07-18, 10:55
Ulewa dnia 12.05.2010 roku.
Autor Wiadomość
Użytkownik
Frosik
Ranga: Zaczyna Ogarniać

Informacje
Nick Steam: Froski -.^
Nick w Grze: Froski -.^

Ostrzeżeń:
 2/70/100
 #  Wysłany: 2010-05-13, 06:45   Ulewa dnia 12.05.2010 roku.

Po śniegu deszcz. Sąspów znów spustoszony

ULEWA. Zerwany asfalt na drogach, zniszczone uprawy, podtopione piwnice w szkole w Jerzmanowicach i domach w Sąspowie - to skutek nawałnicy, która wczoraj po południu przeszła nad okolicami Krakowa.

Chmury nadciągnęły przed szesnastą, potem lunął deszcz - jakby na raty, z przerwą na grad. Natychmiast w dolinę, wzdłuż której ciągną się zabudowania, spłynęła woda z wierzchowiny.

- Ulewa była konkretna, ale nie sądziliśmy, że może być tak źle - nie ukrywał wczoraj wieczorem Krzysztof Frosik, sołtys i prezes OSP w Sąspowie, która w pierwszej kolejności zabezpieczyła budynek Szkoły Podstawowej i remizę. Druhowie szybko skierowali wodę do rzeki Sąspówka i udrażniali przepusty. Do późnego wieczora usuwali szkody. Prace będą kontynuować dzisiaj.

- Trzynaście minut padało, jakby wodę wiadrami lał. I co narobiło? Siedemdziesiąt trzy lata żyję na świecie; były deszcze, były powodzie, ale czegoś podobnego nie widziałem - załamywał ręce Julian Raźny, mieszkaniec Sąspowa.

Rwąca woda niszczyła wszystko, co spotkała po drodze. Przeszła przez pola uprawne, naniosła kamieni na posesje, zerwała asfalt na szosie; samochodem osobowym trudno teraz dotrzeć do kilkunastu gospodarstw. Droga przez wieś została podmyta w kilku miejscach.

Strażacy z OSP w Sąspowie, którzy ruszyli na ratunek m.in. szkole, zmuszeni byli wezwać posiłki; zastępy PSP i OSP przybyły z Krakowa i sąsiednich gmin. Trzeba było udrażniać przepusty, usuwać z dróg wapienne głazy, konary, gałęzie drzew; druhowie wyciągali też zatopiony samochód osobowy. Do wieczora trwało wypompowywanie wody z zalanych piwnic. Uwijało się przy tym wszystkim ok. setki strażaków.

Najbardziej ucierpieli rolnicy. - Gdzie są moje ziemniaki, wszystko zmyło. Kto nie wyglądał w pole, nie ma tam nawet po co iść - denerwował się Jan Krzystanek, mieszkaniec Sąspowa.

- Od rana powołana przeze mnie komisja będzie spisywać szkody. Straty są ogromne, teraz nawet trudno je oszacować. Część ludzi w Sąspowie została bez czystej wody, bo nie korzysta z wodociągu, lecz ze studni. Jeśli się woda nie oczyści, będziemy dostarczać ją beczkowozem - tłumaczył Adam Piaśnik, wójt gminy Jerzmanowice-Przeginia.

Szkody są też w sąsiednich Jerzmanowicach; tam woda spływająca z drogi wlała się do piwnic zespołu szkół.

W sąsiedniej Sułoszowej na odcinku od Zamku w Pieskowej Skale do Działu I woda podtopiła kilka domów. - Trwało to chwilę, około godz. 15.30 usłyszeliśmy kilka grzmotów i natychmiast przyszła nawałnica - relacjonuje Marek Szymański, wicewójt sułoszowskiej gminy. Strażacy udrożnili drogę wojewódzką, na którą spłynęły kamienie i muł. - Na szczęście woda nie zrobiła szkód w modernizowanej teraz oczyszczalni ścieków w Woli Kalinowskiej i nie zalała wykopów przygotowanych do budowy kanalizacji - mówi wicewójt.

To nie pierwszy kataklizm, który dotknął Sąspów i okolice. W styczniu przez ok. trzy tygodnie mieszkańcy nie mieli prądu, bo łamiące się pod naporem marznącego na gałęziach śniegu i deszczu drzewa niszczyły słupy energetyczne. Kilka miesięcy wcześniej nagły atak zimy również sparaliżował tu na krótko życie.

- Co za rok. Zima - drzewa połamane, wiosna - powódź. Lepiej nie myśleć, co będzie dalej - roztrząsał Dariusz Goraj, strażak ochotnik z Sąspowa. - Może to nie fatum, ale na pewno mamy pecha. Bozia nas nie oszczędza - twierdzi Krzysztof Frosik.

Kilka zdjęć z nawałnicy :
http://www.fotosik.pl/pok...a0ca8bc13e.html

Źródło :
http://www.dziennikpolski...pustoszony.html

Dodam jeszcze od siebie bo według mnie to wszystko jest mało, odkąd tutaj żyje nie pamiętam takiej ulewy. A wczoraj ? Wczoraj narobiło u mnie w miejscowości (tj Sąspów) tyle strat że będą one szacowane w setkach tysięcy. Pomoc przy usuwaniu skutków powodzi pomagało nam usunąć 14 jednostek, i około 20 samochodów ratowniczo-gaśniczych z pompami szlamowymi. Sam jestem ochotnikiem, ale to jak na razie jest największa klęska.
Opublikuje później materiał z klęski zimowej, jak to mój tata powiedział : "bozia nas nie oszczędza".

Użytkownik
Number One
Ranga: Rośnie w siłę

Informacje
Nick Steam: NumberOneWisnia
Nick w Grze: Barcelonczyk

#  Wysłany: 2010-05-13, 09:59   Odp: Ulewa dnia 12.05.2010 roku.

Współczucie. To dzis rana napadało ??

Użytkownik
Jest Bardzo Zle
Ranga: Pokolenie csN

Informacje
Nick Steam: Jest Bardzo Zle
Nick w Grze: Jest Bardzo Zle

Ostrzeżeń:
 1010/70/100
 #  Wysłany: 2010-05-13, 10:28   Odp: Ulewa dnia 12.05.2010 roku.

w imieniu administracji csn kondolencje jak i wielkie wspolczucie. hmm wczoraj to bylo jak sie nie myle

Bez Cenzury - Nie ide sam

Użytkownik
siulamy siulamy
Ranga: Troll

Informacje

Ostrzeżeń:
 66/70/100
 #  Wysłany: 2010-05-13, 12:50   Odp: Ulewa dnia 12.05.2010 roku.

u mnie nie padało :) i jakoś wiadomości oglądałem wczoraj i nic nie mówili

Użytkownik
Frosik

Informacje
Nick Steam: Froski -.^
Nick w Grze: Froski -.^

Ostrzeżeń:
 2/70/100
 #  Wysłany: 2010-05-13, 14:56   Odp: Ulewa dnia 12.05.2010 roku.

tak tak, wczoraj. Dziś znaleziono pociski przeciwpancerne na miejscu gdzie woda rwała... Ogólnie zniszczone 4/9 wsi ... No cóż pojawie sie jak zrobimy coś wiecej, wode wypompowywujemy do tej godziny, i zapowiada sie następna ulewa.

[ Dodano: 2010-05-13, 15:22 ]
-Zapraszam do oglądania Faktów w TVN będzie artykuł o tej ulewie. Pozdrawiam :)

Użytkownik
Wujek Samo Dobro
Ranga: Mały troll

Informacje

Ostrzeżeń:
 2/70/100
 #  Wysłany: 2010-05-19, 21:22   Odp: Ulewa dnia 12.05.2010 roku.

Oj kurde wiem coś o tym chodz mój dom rodzinny jest bezpieczny to ludziom narobiło takiej zgrozy że szkoda gadać. Krosno zalane ale to co sie dzieje np w tarnobrzegu to szkoda gadać . tylko współczuć

Użytkownik
Andzi[A]=Ania
Ranga: Kobieta

Informacje
Nick w Grze: Andzi[A] ^oKejKa^

Ostrzeżeń:
 1/70/100
 #  Wysłany: 2010-06-08, 16:58   Odp: Ulewa dnia 12.05.2010 roku.

na szczescia szczecina nie zalalo. chociaz spodziewano sie najgorszego. ;]

Użytkownik
Dowski
Ranga: Świeżak

Informacje
Nick Steam: tomasz_lewandowski
Nick w Grze: Enemy

Ostrzeżeń:
 20/70/100
 #  Wysłany: 2010-06-08, 17:52   Odp: Ulewa dnia 12.05.2010 roku.

Dla mnie to jest poprostu masakra to co sie teraz dzieje w polsce. Te powodzie i wogóle to aż starach pomyśleć :(

Użytkownik
knajf

Informacje
Nick w Grze: knajf

Ostrzeżeń:
 40/70/100
 #  Wysłany: 2010-06-09, 17:20   Odp: Ulewa dnia 12.05.2010 roku.

a wszystkiemu winny wulkan ;) wg. naukowców lato ma być generalnie mokre i wilgotne, mam nadzieję że ich prognozy się nie sprawdzą -.-

Użytkownik
Koki1oki
Ranga: Przyjaciel

Informacje
Nick Steam: Koki1oki
Nick w Grze: Umyj lapki jak ze mna grasz

#  Wysłany: 2010-07-18, 10:55   Odp: Ulewa dnia 12.05.2010 roku.

Zamykam.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi