Zamknięty przez: virus świrus 2011-02-13, 11:59 |
Pytanie odnośnie wirtualnego steama zamiast normalnego IP |
| Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
Wujek Samo Dobro
Ranga: Mały troll
Informacje
|
#
Wysłany: 2010-05-26, 16:49 Pytanie odnośnie wirtualnego steama zamiast normalnego IP
|
|
|
Witam .
Może mi ktoś wytłumaczyć jak odczytywać te numery niby steam ? typu
STEAM: STEAM_0:3:1466662645
jakie to niby IP jest ? I po co to zrobiono wogle ? nie było mnei w tedy na forum jak sie to pokazało więc miło by mi było gdyby ktoś wytłumaczył o co w tym chodzi |
|
|
 |
Użytkownik
siulamy siulamy
Ranga: Troll
Informacje
#
Wysłany: 2010-05-26, 17:38 Odp: Pytanie odnośnie wirtualnego steama zamiast normalnego IP
|
|
|
| ip sprawdzasz raczej tak samo, a to działa że gracza non steam przyporządkowuje STEAM_0:3:123456. Czyto działa bez zarzutów nie wiem ale miejmy nadzieje że tak. |
|
|
|
 |
Użytkownik
virus świrus
Ranga: Admin DD2
Informacje
Steam::  | asdafarian |
Nick w Grze: v.
#
Wysłany: 2010-05-26, 17:44 Odp: Pytanie odnośnie wirtualnego steama zamiast normalnego IP
|
|
|
Pow3R ShoT, wejdz w psychostaty i znajdz mnie...
te steam id dla ns zmienia sie tak samo jak IP...
za kazdym wejsciem mam inne IP bo mam neo... i za kazdym razem mam inne STEAM_ID dla NonStemow... |
|
 |
Użytkownik
siulamy siulamy
Ranga: Troll
Informacje
#
Wysłany: 2010-05-26, 17:46 Odp: Pytanie odnośnie wirtualnego steama zamiast normalnego IP
|
|
|
| Jeśli tak działa to dla mnie zbędna rzecz, tylko pytanie czy jak ma się te samo ip i się wchodzi z innego kompa czy jest to samo id? |
|
|
|
 |
Użytkownik
virus świrus
Informacje
#
Wysłany: 2010-05-26, 17:47 Odp: Pytanie odnośnie wirtualnego steama zamiast normalnego IP
|
|
|
| nawet jak tak? to jaki sens? jak sie ma jedno IP to po co dodatkowo kombinowac z STEAM_ID... |
|
 |
Użytkownik
Wujek Samo Dobro
Informacje
|
#
Wysłany: 2010-05-26, 17:59 Odp: Pytanie odnośnie wirtualnego steama zamiast normalnego IP
|
|
|
mnie sie wydaje ze nei ma sie tego samego steam . Przykład koleś wchodzi co 5 minut na serwa i czituje dostaje bany i zawsze ma inne ID steam więc jak tu można cos odczytać ?
Ja jestem za zlikwidowaniem bo to nie działa tak jak ma działać
Dam przykład kolesia którego dzisiaj banowałem chyba z 4 razy plujs banował go pop
Gdzie tu jest podobieństwo jakieś żeby sprawdzić numer ip ?
BraBosa
SteamID STEAM_0:3:1143007731
STEAM_0:3:1466662645
STEAM_0:3:787971445
83.31.49.180
STEAM_0:3:246873845
STEAM_0:3:52652531
To jest ten sam koleś
Gdzie tu analogia jakaś ?
No chyba że mi ktoś wytłumaczy jak to czytać to ok |
|
|
 |
Użytkownik
PeTrOs
Ranga: Admin FFA
Informacje
Nick w Grze: PeTrOs
#
Wysłany: 2010-05-26, 18:25 Odp: Pytanie odnośnie wirtualnego steama zamiast normalnego IP
|
|
|
| Tez nie wiem po co to i jak to rozszyfrować, ale nie mogę sprawdzić czy dany koleś był już banowany czy nie bo zawsze ma inne SID gdy wchodzi i nie widać jego IP w AMXBANS wiec nie wiem czy to może być ten sam koleś co już miał bana czy inny na tym nicku. |
|
 |
Użytkownik
nemore
Ranga: 'Mosh'
Informacje
Steam::  | adas1669 |
Nick w Grze: inia<3
Wygrane: 1
Przegrane: 1
#
Wysłany: 2010-05-26, 18:25 Odp: Pytanie odnośnie wirtualnego steama zamiast normalnego IP
|
|
|
Wujek Samo Dobro, steam id mu się zmienia tak jak ip neo, steam_id jest generowany na podstawie adresów ip. wyjaśniam czemu jest steam id i nie pokazuje kto ns a kto steam? a no temu bo wielu patrzyło czy steam czy nie, teraz ciutek się Koledzy wysilicie i nie będziecie dzielić na kategorie |
Forum nie jest wylewiskiem Łez i nie jest miejscem na którym piszemy posty mające charakter wymuszenia poczucia żalu za kimś, jak i nie jest miejscem w którym piszemy posty które dawały poczucie bycia niezastapionym. |
|
|
|
 |
Użytkownik
Wujek Samo Dobro
Informacje
|
#
Wysłany: 2010-05-26, 18:32 Odp: Pytanie odnośnie wirtualnego steama zamiast normalnego IP
|
|
|
ale nemor jak ktoś ma zmienne ip to przynajmniej początek ip powinien być ten sam a tu dupa . Zawszse jest inne id steam.
Ja tam nigdy nei patrze kto steam. Czituje to bach ban i juz
No ale powiedz mi jak mamy to czytać ?
A co do sprawdzania czy ktoś steam czy ns to widomos am doszedłem do tego że jak jest na poczatku 0:1:........ to steam a jak 0:3:...... to nonsteam P |
|
|
 |
Użytkownik
nemore
Informacje
#
Wysłany: 2010-05-26, 18:58 Odp: Pytanie odnośnie wirtualnego steama zamiast normalnego IP
|
|
|
| Wujek Samo Dobro, to ci dla ścisłości powiem kolego że już nie ma że np: cziter o nicku "nemore" ma tylko pule 83.11 , TP zmieniło działanie bo każdy neo klient ma do dyspozycji 3 pule nawet, czemu tak jest? brakuje adresów ip. równocześnie teraz mam 83.11, potem mogę mieć 83.21 |
Forum nie jest wylewiskiem Łez i nie jest miejscem na którym piszemy posty mające charakter wymuszenia poczucia żalu za kimś, jak i nie jest miejscem w którym piszemy posty które dawały poczucie bycia niezastapionym. |
|
|
|
 |
Użytkownik
virus świrus
Informacje
#
Wysłany: 2010-05-26, 19:21 Odp: Pytanie odnośnie wirtualnego steama zamiast normalnego IP
|
|
|
nemore, no dobrze kazdy ma kilka pul... ja np mam 83.31, 95.49 i nieraz sie trafi 83.24... wiec przykladowo zakres musialby byc dany na 3 pule...
ale te STEAM_0:3:xxx nie maja pul wcale tylko sa losowo dawane numerki z kosmosu... wiec jedna osoba moze miec tysiace roznych kombinacji bez zadnego powtarzajacego sie poczatku...
wiec chyba latwiej znalezdz osobe po IP z powtarzaajcym sie poczatkiem niz po niepowtarzajacym sie STEAM_0:3:xxx
patrze gra koles 'dupa'... mysle sobie ze chyba mial bana... wchodze na forum wpisuje w amxbans nick 'dupa' i jesli na serwerze jest koles o takim samym poczatku IP jak ten co jest w amxbans to powod Ban Byl... a takie cyferki losowe mi nic nie powiedza i bede mogl myslec ze to inna osoba o takim samym nicku...
czy ja cos zle zrozumialem z tej rozmowy...
bo argument ze nie bedizemy patrzyli czy to steam czy ns jest niezbyt dobry... kazdy i tak wie ze steam jest 0 albo 1 a ns 3... z reszta juz wiele razy banowani byli steamowcy i wszyscy powinni wiedziec ze na steam tez jest duzo cziterow...
jestem tempy i ciezko kapujacy czy myslicie tak samo? |
|
 |
Użytkownik
nemore
Informacje
#
Wysłany: 2010-05-26, 21:10 Odp: Pytanie odnośnie wirtualnego steama zamiast normalnego IP
|
|
|
| virus świrus, uwierz do czasu gdby wujek nie napisał że nsy to poczatek od 3 to by nikt z adminów nie skumał że tak jest. |
|
|
|
 |
Użytkownik
schiza
Ranga: Wyjadacz
Informacje
|
#
Wysłany: 2010-05-27, 07:22 Odp: Pytanie odnośnie wirtualnego steama zamiast normalnego IP
|
|
|
| calkowicie sie zgodze z toba tomku ... Sam jak zadalem pytanie ludzia na serwerze (admina) nikt mi nie dal praktycznmej odpowiedzi . WIec dzieki tematu , mozliwe ze wiekszasc adminow dopiero teraz wie na czym stoi. |

|
| Ostatnio zmieniony przez schiza 2010-05-27, 14:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Użytkownik
virus świrus
Informacje
#
Wysłany: 2010-05-27, 14:20 Odp: Pytanie odnośnie wirtualnego steama zamiast normalnego IP
|
|
|
nemore, ja skumalem bo sam mam ns...
trzeba naprawde byc glupim zeby uwierzyc ze nagle z dnia na dzien 100% graszy ma steam... ;]
ale nadal nie rozumiem po co to jest...
to nie ulatwia zlapania chocby osoby ktora gra na aktywnym banie... |
|
 |
Użytkownik
knajf
Ranga: Zaczyna Ogarniać
Informacje
Nick w Grze: knajf
|
#
Wysłany: 2010-06-21, 17:00 Odp: Pytanie odnośnie wirtualnego steama zamiast normalnego IP
|
|
|
@ virus:
te steamy się pokazują wtedy gdy serwer ma status LANu (czyli najprościej mówiąc NS), serwer musi przypisać wszystkim Steam_ID bo inaczej gdyby wchodziły osoby z Steama na serwer gdzie tych ID nie ma to po prostu steam by blokował takie połączenia (piractwo). Wg mnie to nie jest wina serwera lecz coś w rodzaju komunikacji - klient serwer, klient wysyła żądanie nadania steamID (obejście steama czyli najprościej mówiąc działanie piratów by NSy mogły wogóle grać gdziekolwiek) a serwer nadaje mu losową pulę- ja nie znam zasady działania nadawania tych steam id jednak generalnie na tym się to opiera |
|
|
|
 |
|
|