|
Kompa dla Ciurka... |
| Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
Ciur3k
Ranga: Przyjaciel
Informacje
Steam::  | Ciur3k |
Nick w Grze: CIUR3k!
#
Wysłany: 2010-11-06, 09:49 Kompa dla Ciurka...
|
|
|
Tak jak w temacie.. musze kupic nowyy sprzet bo stary mi sie posypal 3 dni temu.. i mam w dupie jego naprawianiee..
Interesowal by mnie jakis sprzet glowniee pod gierki..
Kwotee jaka moglbym przeznaczyc na kompaa to okolo 1300..
I moja prosba.. czy skleilibyscie mi kompa za ta kwota.. tak zeby najwiecej z tej sumki wyciagnac.. wiecej nie wyloze na kompa bo narazie nie posiadam.. a mam w dupiee isc do jakiegos komputerowegoo i kupic juz zlozonego kompa bo tylko przeplacee..
a sam malo sie orientujee w sprawach sprzetu:))
ps. Liczee na was P |
|
 |
Użytkownik
ghosthanys
Ranga: 'Mosh'
Informacje
Steam::  | ghosthanys |
Nick w Grze: ghosthanys
#
Wysłany: 2010-11-06, 10:30 Odp: Kompa dla Ciurka...
|
|
|
To powinno ci pomóc w wyborze | Kod: | | Aby móc zobaczyć Linki musisz się zarejestrować | lub tutaj | Kod: | | Aby móc zobaczyć Linki musisz się zarejestrować |
|
|
 |
Użytkownik
skorupiak
Informacje
Steam::  | SKORUPIAK78 |
Nick w Grze: skorupiak78
|
#
Wysłany: 2010-11-07, 16:09 Odp: Kompa dla Ciurka...
|
|
|
| Ciurek ja bym ci zlozyl kompa za te 1300 zle musialbym cos poszukac. Poszukam jutro to ci dam znac co w tej cenie bym ci zlozyl:d |
|
 |
Użytkownik
KruQ
Informacje
Nick w Grze: KruQ
|
#
Wysłany: 2010-11-16, 15:07 Odp: Kompa dla Ciurka...
|
|
|
Skladane na | Kod: | | Aby móc zobaczyć Linki musisz się zarejestrować |
Procesor:
AMD Athlon II X2 245 /2.9GHz, 2x1MB, 65W, BOX, AM3/
190 zł
Płyta główna:
AsRock M3A770DE /AMD 770, DDR3 1333/
210 zł
Pamięć RAM:
GoodRam 2GB 1333MHz CL9
115 zł
Dysk twardy:
Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3
139 zł
Nagrywarka DVD:
Samsung SH-S223C SATA (black)
90 zł
Obudowa:
Thermaltake Wing RS 101 (b/z)
139 zł
Zasilacz:
Fortron FSP400-60GHN 400W
149 zł
Suma: 1331 zł brutto
Wykroczyłem 30zł, pasuje ? Myślałem na czym tu jeszcze można oszczędzić, i najprędzej to może masz już nagrywarkę DVD i nie potrzeba kupić, a jak nie to niby można jeszcze kilkanaście złotych oszczędzić kupując np. dysk 250GB zamiast 500GB ;] |
|
 |
Użytkownik
Major stympic
Ranga: Mały troll
Informacje
Nick w Grze: stympic; grunt
|
#
Wysłany: 2010-11-16, 21:17 Odp: Kompa dla Ciurka...
|
|
|
Pomoglo by jak bys napisal co Ci w kompie padlo i co w nim siedzi :p Napewno mozna bylo by zaoszczedzic tak jak kruq wspomnial na DVD, pewnie na obudowie i jesli dysk dziala to tez No i do tego obudowa. Wiec wtedy zostaje Ci 1300 na 4 podzespoly
Procesor:
Intel Pentium Dual Core E6600 /3.06GHz, 2MB, 1066MHz, BOX/
265 zł
Płyta główna:
Gigabyte G41MT-ES2L /intel G41, DDR3-1333/
175 zł
Pamięć RAM:
OCZ 2GB 1333MHz CL9 Low Voltage
120 zł
Druga pamięć RAM:
OCZ 2GB 1333MHz CL9 Low Voltage
120 zł
Dysk twardy:
Western Digital Blue 500GB 7200rpm 16MB cache SATAII
139 zł
Karta graficzna:
PowerColor Radeon HD5670 512MB DDR5 /128bit/ DVI/HDMI
299 zł
Zasilacz:
Chieftec GPS-400A 400W
159 zł
PS: przy zalozeniu ze skozystasz ze starej obudowy i napedu Mozesz zrezygnowac z kosci pamieci ale nie polecam gry potrzebuja tego. Mozna tez wybraz slabszy procesor, i kupic karte graficzna z wieksza pamiecia. Grafika w tych czasach duzo odciaza procesor w fizyce. |
|
|
|
 |
Użytkownik
KruQ
Informacje
|
#
Wysłany: 2010-11-16, 22:33 Odp: Kompa dla Ciurka...
|
|
|
Grunt na pewno bym odradzał zakup byle najtańszej płyty głównej
2GB przy takim sprzęcie wystarczy, lepiej na razie dołożyć np. do karty graficznej zamiast do drugiej kości która jak mu będzie w przyszłości potrzebna to może sobie dokupić Z Western Digital brałbym jedynie jak już to bardzo dobrą serię Black, ale z obecnych Seagate'ów, Samsungów i WD to raczej seria Samsunga F3 jest najwydajniejsza i najchłodniejsza, no i Samsung chyba ostatnio najmniej trefnych modeli miał co jest problemem szczególnie Seagate'a
Pamięć na karcie graficznej kompletnie nie zwiększa wydajności karty, jeżeli już to brać po prostu wyższy model. Wydajność zaczyna spadać jeżeli pamięci zaczyna Ci brakować, ale żeby Ci brakowało 512MB musiałbyś grać na naprawdę wysokich rozdzielczościach. 1GB wcale nie jest wydajniejsze
No i wśród tańszych zestawów, lepiej pod względem stosunku ceny do jakości wychodzi AMD, Intela bym radził jedynie w przypadku zestawu >~2,5k, kiedy już starcza na Core i5. |
|
|
|
 |
Użytkownik
Kaziu:)
Informacje
Steam::  | kaziu541 |
Nick w Grze: Piwo, wino, cappuccino.
|
#
Wysłany: 2010-11-17, 09:47 Odp: Kompa dla Ciurka...
|
|
|
Może ta płyta główna którą napisał Stympic, jest tania ale jest dobra.
Wiem bo mam podobną Gigabyta, z troszkę mniejszym procesorem, i śmiga elegancko.
Więc bym polecał tą płytkę z tym prockiem bądż troszkę mniejszym, spokojnie 2.80 Ghz też da radę.
Ja za swoją płytę główną Gigabyte i procesor Intel Pentium Duo 2.80Ghz dałem coś około 500-550 zł
Pamięć RAM:
Kingston 2x2GB DDR3-1333
W granicach 200 zł.
W zupełności wystarczy.
Dysk HDD:
Seagate ST3750528AS 750GB sATA II 32MB
Ok.200 zł
Karta Graficzna:
Gainward GT220 1024MB 128bit PCI-E DDR3
Ok.200 zł
Zasilacz:
Zasilacz ATX 500W OEM
140 zł
Obudowa to zależy od użytkownika.Czy ma dobrze wyglądać czy służyć.
Xpower 3354 Mini Silver.Ok.80 zł
Bez zbędnych bajerów,ale fajnie wygląda.
Komputer składany na:
| Kod: | | Aby móc zobaczyć Linki musisz się zarejestrować |
|
|
 |
Użytkownik
KruQ
Informacje
|
#
Wysłany: 2010-11-17, 13:58 Odp: Kompa dla Ciurka...
|
|
|
Ale platforma Intela s.775 jest już troszkę przestarzała na dzisiaj i nie opłaca jej się brać w nowym komputerze, za jakiś czas będzie chciał ulepszyć sprzęt i będzie musiał po raz kolejny składać pc'ta od podstaw bo na s.775 już nic dobrego nie wychodzi i wychodzić nie będzie, a am3 od AMD będzie w użytku jeszcze długi czas, bo wychodzą na nią bardzo mocne procesory. I na dodatek am3 wchodzi w zasadzie po tych samych pieniądzach.
Nie widzę większego sensu brać do tego komputera 4GB ramu, bo ram go na pewno ograniczał nie będzie. Tak jak pisałem lepiej brać dobrą kartę graficzną bo przede wszystkim to się w grach liczy, ram w przyszłości może DOkupić za grosze, kartę będzie musiał kupić nową.
W moim zestawie można rzeczywiście zamienić ramy GoodRama na te Lov-Voltage od OCZ, ale reszty naprawdę nie radzę zmieniać bo nic lepszego w tych pieniądzach nie kupisz. Wszystko jest pewne i bezpieczne, zasilacz nie jest żadnym chińskim no-name co nie wiadomo kiedy pieprznie, obudowa zapewnia komfort i dobrą wentylację. Ta płyta główna AsRocka pomimo niskiej ceny jest pełnowymiarowa, ma dobrą sekcję zasilającą procesora, ma dość dobre wyniki w overclockingu, możliwość odblokowania rdzeni w AMD, spore możliwości regulacji napięć.. i to wszystko w naprawdę niskiej cenie. Zestaw jest jak najbardziej przyszłościowy i gdy już nie będzie wyrabiał, można bez wymiany płyty głównej go naprawdę bardzo wzmocnić. Także Ciurek jak sprawa jest jeszcze aktualna, to naprawdę polecam |
|
 |
|
|