|
antena dookolna - hit czy kit |
| Autor |
Wiadomość |
Użytkownik
milok
Ranga: Admin DD2
Informacje
Nick w Grze: MusicMan
#
Wysłany: 2011-12-26, 18:10 antena dookolna - hit czy kit
|
|
|
jak to jest... ostatnio duo sie mowi o antena dookolnych ktore łapią podobno zasieg nawet do 6 czy 10 km. Czy to rzeczywiscie działa? rozumiem, ze zaleznie od terenu, wiec dajmy na to czy taka antena do 6 km zlapie chociaz z 2/3 ?
przyklady:
| Kod: | | Aby móc zobaczyć Linki musisz się zarejestrować |
| Kod: | | Aby móc zobaczyć Linki musisz się zarejestrować |
Proszę o opinie i porady |
|
|
|
 |
Użytkownik
draggero
Ranga: 'Mosh'
Informacje
Steam::  | draggero |
#
Wysłany: 2011-12-26, 20:59 Odp: antena dookolna - hit czy kit
|
|
|
Zapomnij. Zobacz sobie anteny chociażby : | Kod: | | Aby móc zobaczyć Linki musisz się zarejestrować |
Z 2 takich osiągniesz ~6km i to przy dobrych wiatrach do tego te Twoje nie mają zasilania zewnętrznego czyli z USB jadą te 10m kabla USB to jakiś mit, skoro USB efektywnie działa do jakichś 5m później jest różnie. No chyba, że masz jakieś wzmacniacze. Dzieje się tak dla tego, że w USB masz mały prąd i nie dochodzi on daleko. Obstawiam, że wyciągnął byś nią maksymalnie kilometr bez przeszkód, a z przeszkodami to chyba dookoła domu. Zobacz tamte yagi one są kierunkowe a tu masz dookólną więc jest jeszcze słabsza. Do odbioru może by się nadawała, ale nie ma co liczyć na to, że jak podłączysz ją do routera i pojedziesz pół kilometra dalej lub w mieście jakieś 200m to zasięg będzie. W mieście jeszcze jest wiele sieci i ich fale nakładają się na siebie co tylko tłumi zasięg. Jeśli chcesz to kup yage kierunkową, nią jest możliwe osiągnięcie do kilku kilometrów.
Może nie wszystko co napisałem jest zgodne bo nie miałem wiele do czynienia z nimi, w każdym razie o 6km zapomnij, a tym bardziej o 10. Chyba, że nie masz co robić to postaw sobie maszty
EDIT. Dopiero doczytałem, że zapewne ma być do odbioru. W każdym razie zapomnij o 6km bo i tak musiałbyś mieć niezłą antenę podłączoną do routera |
|
 |
Użytkownik
milok
Informacje
#
Wysłany: 2011-12-26, 21:28 Odp: antena dookolna - hit czy kit
|
|
|
tak przepraszam, dokładnie chodzi mi o odbior neta z niezabezpieczonych sieci (mam netbooka).
hm.. z tego co rozumiem, dookolna jest gorsza niz kierunkowa, tyle ze przy kierunkowej chyba musze ją ze tak powiem "ustawic" co oznacza ze ciezko bedzie tak po prostu połozyc na kolanach czy krzesle obok.
glownym moim celem jest znalezienie czegos, co pozwoli mi gdzie kolwiek bede łapanie sieci niezabezpieczonych/hotspotów w odleglosci najlepiej około 2-3 kilometrów, na przynajmniej dobrym poziomie. |
|
|
|
 |
Użytkownik
draggero
Informacje
#
Wysłany: 2011-12-27, 00:14 Odp: antena dookolna - hit czy kit
|
|
|
Nie wiem czy jest sens w ogóle kupować takie coś. Poleciłbym Ci coś takiego jak aero2.pl . Jedyna przeszkoda to składanie papierów. Ogólnie musisz mieć tak : modem ( za ~100 zł kupisz, może nawet staniały ) i chyba 20 zł do depozytu ( trochę wałkowali i robili problemy ale im się dobrali do dupy to popuścili ) Wtedy wypełniasz jakieś dokumenty i przysyłają kartę. Podobno transfery są dobre limitów chyba nie ma i korzystasz właściwie gdzie chcesz nie martwiąc się o hasła tak jak ma to miejsce w przypadku niektórych sieci bezprzewodowych, a hot spoty mają limity. Jakbyś coś z tym kombinował to napisz mi na pw to może sobie też zamówię, bo samemu mi się nie chce myśleć nad tymi papierami |
|
 |
Użytkownik
milok
Informacje
#
Wysłany: 2011-12-27, 08:00 Odp: antena dookolna - hit czy kit
|
|
|
hm... ciekawe;) nie znałem tej oferty;)
Jedno mnie jednak martwi 256kb/s to jednak troszke mało... ale zawsze to jakas alternatywa. Warto sie zastanowić, akurat na mapce zasiegu wyglada na to, ze tereny na ktorych spedzam czas mają dobry zasięg:)
Ciekawe Ciekawe:D
Czyli mówisz, ze te niby anteny dookolne nie będą działac nawet na 2km w miescie? |
|
|
|
 |
Użytkownik
draggero
Informacje
#
Wysłany: 2011-12-27, 08:10 Odp: antena dookolna - hit czy kit
|
|
|
Ta antena nie ma sensu. Musiałbyś mieć też jakąś na routerze.
Co do tego aero2 to mają niedługo prędkość zwiększyć do 512kbps więc nie będzie tak źle. Poza tym na hot spotach często też masz ograniczenia, w moim rejonie jest tylko jeden od jednego dostawcy i mam 60kb/s więc z tego aero2 bym miał nawet więcej.
Ale na razie się wstrzymam bo widzę, że nawet w mieście bym zasięgu nie miał |
|
 |
Użytkownik
milok
Informacje
#
Wysłany: 2011-12-27, 09:29 Odp: antena dookolna - hit czy kit
|
|
|
No dobra, to mozna w sumie zamknąć temat - co chcialem to sie dowiedzialem:)
Pzdr. |
|
|
|
 |
Użytkownik
nemore
Informacje
Steam::  | adas1669 |
Nick w Grze: inia<3
Wygrane: 1
Przegrane: 1
#
Wysłany: 2011-12-27, 14:35 Odp: antena dookolna - hit czy kit
|
|
|
| dookólna = zbieranie szumów, = zło... antena taka by zbierac z 6-10 km, musi miec [rzynajmniej z 15dbi. |
Forum nie jest wylewiskiem Łez i nie jest miejscem na którym piszemy posty mające charakter wymuszenia poczucia żalu za kimś, jak i nie jest miejscem w którym piszemy posty które dawały poczucie bycia niezastapionym. |
|
|
|
 |
Użytkownik
draggero
Informacje
#
Wysłany: 2011-12-27, 20:35 Odp: antena dookolna - hit czy kit
|
|
|
| nemore napisał/a: | | dookólna = zbieranie szumów, = zło... antena taka by zbierac z 6-10 km, musi miec [rzynajmniej z 15dbi. |
Ja mam do routera podpięte 19 dBi i mogę pomarzyć o tym aby w linii prostej 100m było. Do laptopa jak podepnę pod USB kartę i dorzucę antenkę standardową co miałem w routerze, to przy około 80m mam moc sygnału na ok 60-80% ale przy prędkości 11 Mbps. Więc nie ma co wierzyć, w takie antenki. Chyba, że chce się łączyć z punktem na maszcie bez żadnych przeszkód najlepiej w laboratorium. To może 2 km będzie .
Ciekawie zapowiada się IEEE 802.22 | Kod: | | Aby móc zobaczyć Linki musisz się zarejestrować |
Tylko jestem ciekaw jak na takim zasięgu będę miał coś wysłać do punktu dostępowego, na jakiej zasadzie by się to odbywało. Bo jeśli miałbym pakiet odesłać, to chyba bym musiał też postawić maszt bo laptop chyba zasięgu 100km nie ma ;D |
|
 |
Użytkownik
milok
Informacje
#
Wysłany: 2011-12-27, 21:13 Odp: antena dookolna - hit czy kit
|
|
|
| tak jak komentarze - pula bialych stref jest ograniczona, wiec ciezko bedzie to szybko zrobic... moze za 5-10 lat:) |
|
|
|
 |
|
|